2016. február 15., hétfő

MI az a pszichodráma és hogyan is működik

A pszichodráma Magyarországon az egyik legelterjedtebb csoportos módszer. Annak ellenére, hogy viszonylag sokat hallunk róla, mégis gyakran keveset tudunk róla, mi is történik ezeken az üléseken. Sokféle elképzelés van az emberek fejében ezzel a műfajjal kapcsolatban, de mindegy tartalmaz részigazságokat, ami hozzátesz ahhoz, hogy jobban megérthessük, mi is az a pszichodráma.

Miért futok bele mindig ugyanabba a helyzetbe, mikor tudom, hogy máshogy szeretném? -  járt utat a járatlanért el ne hagyd…?



Az életünk során szerzett összes tapasztalatunkat magunkban hordozzuk, ezeknek egy része tudatos, más része a tudattalan szférában tárolódik. Sokszor előfordul, hogy tudjuk, egy adott helyzetben máshogy szeretnénk viselkedni, de valami miatt képtelenek vagyunk elszakadni a megszokásainktól. Akármennyire is igyekszünk elkerülni, időről időre belefutunk ugyanabba a helyzetbe és akaratunk ellenére ugyanúgy viselkedünk benne.
Az emberek általában úgynevezett forgatókönyvek szerint működnek a hétköznapi helyzetekben, adott élethelyzetre, adott viselkedéssorral, érzelmi töltéssel reagálnak. Ezek a viselkedésminták az életünk során alakulnak ki és rögzülnek bennünk, bizonyos helyzetek úgynevezett kulcsingereihez* kötődnek, és sokszor tudattalanul hajtjuk végre őket. Amint egy ismerős helyzetbe kerülünk, a helyzet ingereihez kapcsolódó forgatókönyv aktiválódik és végrehajtjuk a hozzátartozó viselkedéssort, illetve megéljük a hozzátartozó érzelmi mintázatot. Bár sokszor szenvedünk ezek miatt a rögzült működésmódok miatt, (azonban) ismerősségüknél fogva mégis biztonságossá, és kiszámíthatóvá válnak számunkra. Ezekből a biztonságos helyzetekből való kilépés frusztrációval jár, és sokszor épp ez a frusztáció áll a változás útjában. Másrészt ezekben a forgatókönyvekben megjelennek a világgal kapcsolatban szerzett tapasztalataink is, például, ha nőként gyerekkoromban elhagyott az apám, nagy valószínűséggel rettegni fogok az elhagyástól felnőtt kapcsolataimban is, ami bizonyos viszonyulásokat, viselkedéseket vetít előre. A forgatókönyvek tehát egy részről kényelmesebbé és gördülékenyebbé teszik a hétköznapokat, másrészről viszont gyakran a változás útjába állnak.  

 A pszichodráma módszerének megszületése Jacob Levy Moreno nevéhez köthető. Moreno a bécsi játszótereken játszadozó gyermekeket figyelte, hogyan is játszanak el saját maguk által kitalált, majd Moreno által hozott meséket, történeteket. A játszótéri látogatásokon azt tapasztalta, hogy a gyerekek belső feszültségeiket, konfliktusaikat, hiányaikat és vágyaikat plasztikusan megjelenítik a történetek eljátszása közben. A gyerekek felszabadult játéka felkeltette  Moreno érdeklődését, és a gyerekek játékaival kapcsolatos megfigyeléseire alapozva dolgozta ki a cselekvésközpontú módszert, melynek alapköve a gyermekek játékai során láthatóvá vált két fejleszthető készség; a spontaneitás és a kreativitás lett.


Mi is az a pszichodráma
A módszer legfontosabb vonása a dramatikus megjelenítés, az akció, a szerepjáték, aminek segítségével a konfliktusok láthatóvá, újra átélhetővé, megváltoztathatóvá válnak.

Pszicho
A pszichodráma egy olyan módszer, aminek segítségével a résztvevők a saját életükre, működésmódjukra, illetve a társas kapcsolataikra tekinthetnek rá. A csoportos forma több szempontból is elősegíti ezeket az önismereti, gyógyító folyamatokat. Egyrészt egy csoportos közegben sokkal inkább meg tudnak jelenni azok a társas kontextusban szerzett traumákhoz kapcsolódó érzelmek, amikkel dolgozni tudunk. A csoportos forma tehát egy szempontból katalizátorként működik az önismereti munkában. Másrészről a csoporttagok tükörként is működhetnek, a folyamat során ugyanis alkalom nyílik a helyzetekkel, illetve az adott helyzet szereplőire vonatkozó visszajelzésekre is. Ezáltal a protagonista* részletgazdagabban tud rátekinteni a problémás helyzetre, illetve kapcsolataira. 

Dráma
A dráma leginkább a munkametódus formájára utal, ugyanis sok más terápiás módszerrel ellentétben a pszichodrámával való munka középpontban a cselekvés áll. A csoporttagok a saját életükből hoznak “jeleneteket”, vagyis problémás élethelyzeteket, amit a csoport segítségével jelenítenek meg. A jelenetek színpadra tételével tulajdonképpen a problémás helyzetre, kapcsolatra vonatkozó saját belső képeinket jelenítjük meg, vagyis azt, hogy bennünk hogyan is él az adott helyzet, kapcsolat. Ez egyrészről lehetőséget ad arra, hogy egy külső nézőpontból tekintsünk rá a helyzetre, meglássuk a probléma gyökerét, másrészt a pszichodráma színpadán kipróbálhatunk új dolgokat, viselkedésformákat, megoldásokat, megjeleníthetünk vágyakat is, ami által ezek a belső képeink változni fognak. A belső képek változásával, illetve gazdagodásával a helyzethez illetve a kapcsolathoz való viszonyulásban is változás következik be, ami lehetővé teszi egy újfajta viselkedésforma megszületését is. 

Mi történik egy pszichodráma alkalmon?

Az alkalmakon leggyakrabban egyéni problémák megdolgozása történik csoportos formában. A csoporttagok jelenlegi élethelyzeteikből hoznak olyan problémákat, elakadásokat, amivel nem, vagy nehezen tudnak megbirkózni.  Azt, hogy melyik problémával foglalkozunk az adott napon, a csoport döntése határozza meg.
A résztvevők a spontaneitásuk és a kreativitásuk segítségével megjelenítésre kerülhetnek a jelen vagy a múlt konkrét történései, a lélek belső eseményei, és kipróbálásra kerülhetnek a jövő alternatív lehetőségei, vágyaink, szükségleteink. Az egyes szereplőket a csoporttagok testesítik meg, akiknek a protagonista ad pontos instrukciókat, illetve bemutatja azt, hogyan is viselkednek ezek a szereplők a valóságban, ezzel támpontot nyújtva a szerepet játszónak. A játék során a csoporttagok visszajelzéseket adnak a protagonistának, ami továbbsegítheti őt a tisztánlátásban.




* Protagonista: előharcos; a görög színházban az első drámai hős. 
A csoporttagok közül az a személy, akinek a problémájával játszik a csoport. Önként jelentkezik a játékra, maga fogalmazza meg a témáját, a csoport választási sorrendje alapján lesz belőle játékos. A játék rendezője és főszereplője egyben.

* Kulcsinger: Adott környezeti inger, amely meghatározott viselkedési választ idéz elő.


2016. márciusában 120 órás önismereti pszichodráma csoport indul. A csoporttal kapcsolatban az alábbi linken talál információkat:  

 Várjuk szeretettel! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése